Державна установа "Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 224-06-88, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання



 

ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму (17/06/2021 15:20)

15.06.2021 року швидкою медичною допомогою    до КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня» були доставлені чоловік та жінка - мешканці Шевченківського району м. Запоріжжя, які відразу були госпіталізовані до відділення реанімації даного медичного закладу з характерними для ботулізму клінічними проявами. Обидва постраждалих знаходяться у важкому стані, без свідомості, не контактні, клінічний діагноз -«ботулізм» важкого ступеню.

Фахівцями ВП «Запорізький міський відділ ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання встановлено, що постраждалі 14.06.2021 року вживали в’яленого ляща, придбаного у торгівельній мережі міста.

Наразі проводяться лабораторні дослідження клінічного матеріалу (зразків крові) та залишків риби на наявність ботулотоксину.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, що склалася з захворюваністю на ботулізм, акцентуємо Вашу увагу, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має ні кольору, ні смаку, ні запаху.

Симптоми ботулізму: Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно НЕГАЙНО звертатися за медичною допомогою до лікувального закладу.

17/06/2021 15:20


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021

Прес-службаЦентр контролю та профілактики хворобІсторіяНормативні документиОбласний центр КПХДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC