Державна установа "Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 224-06-88, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання



 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок отруєння грибами (11/06/2021 13:23)

Незважаючи на  масштабну регулярну просвітницько-роз’яснювальну роботу щодо відсутності у Запорізький області дикорослих їстівних грибів, мешканці все-таки продовжують збирати дикорослі гриби у міських та сільських лісонасадженнях.

Так, 10.06.2021 року у стані легкої важкості до дитячого відділення КНП «ТМО БЛІМЛ та ШМД ВП Дитяча лікарня» госпіталізована дитина 2016 ріку народження, яка мешкає в с.Данило-Іванівка Мелітопольського району з діагнозом «отруєння грибами».

В ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання було встановлено, що отруєння спричинено вживанням невідомих грибів, зібраних біля власного будинку, які дитина вживала без будь-якої термічної обробки.

Якщо у минулому році в Запорізькій області було зареєстровано всього 2 випадки отруєння грибами (постраждало 4 особи, троє з яких діти), то з початку 2021 року зареєстровано вже 3 випадки отруєння грибами, кількість постраждалих осіб – 3, з яких двоє дітей. Лише завдяки своєчасному зверненню до лікувальних установ та надання лікарями кваліфікованої медичної допомоги постраждалим, летальних випадків не зареєстровано.

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» вкотре звертається до мешканців області з попередженням про те, що в Запорізькому регіоні ростуть тільки умовно-їстівні гриби.

Щоб уникнути отруєння грибами, фахівці рекомендують не нехтувати елементарними правилами профілактики: збирати тільки відомі гриби (існують спеціальні довідники їстівних і отруйних грибів); заготовляти про запас тільки молоді гриби; солити, сушити та маринувати кожен вид грибів окремо; перед відварюванням ретельно мити гриби від частинок піску і грунту; воду після відварювання обов'язково зливати. При цьому слід пам'ятати, що ніяка кулінарна обробка не знешкоджує грибну отруту.

Не рекомендується збирати або купувати на ринку перерослі, в'ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби; куштувати підозрілі гриби; збирати гриби вздовж доріг; відкладати обробку грибів, оскільки даний продукт швидко псується; купувати на ринку грибні консерви, герметично закриті кришками в домашніх умовах, а також сухі гриби, грибну ікру та різні салати з грибами.

При появі симптомів отруєння грибами не можна зволікати, відразу слід викликати «швидку допомогу». До її приїзду потрібно промити шлунок 1—2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Фахівці також радять пити багато рідини. Ні в якому разі не можна вживати алкоголь, молочні і кисломолочні продукти, оскільки вони сприяють прискоренню всмоктування отрути.

Недоїдені гриби радять не викидати — їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм, і прискорити лікування.

Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже вас від отруєння грибами, — відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей віком до 12 років, а також для жінок у період вагітності і грудного вигодовування та людей похилого віку.

Кожен має право вирішувати — їсти чи не їсти гриби. Проте, пам’ятайте, що за таке рішення можна заплатити життям — не тільки своїм, а й близьких вам людей.

11/06/2021 13:23


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021

Прес-службаЦентр контролю та профілактики хворобІсторіяНормативні документиОбласний центр КПХДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC