На 45 тижні 2017 року з підозрою
на захворювання гострими кишковими
інфекціями (ГКІ) звернулись
160 осіб. Показник захворюваності склав 9,0 на 100 тисяч населення, що на 23% нижче максимального багаторічного
показника, та на рівні середнього багаторічного показника.
Відповідно до даних епідеміологічних обстежень
вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 99,3%.
Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на м'ясну
продукцію – 28%; молочну продукцію – 27,3%; рибну продукцію – 11,5%; овочі та фрукти – 5,8%.
За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних
ринках складає 16,6%, узаконених ринках – 13,7%.
В 69,8% випадків
захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та
зберігались в домашніх умовах.
З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед,
слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні
продукти, дотримуватись термінів зберігання продуктів, користуватись тільки
якісною питною водою.
З кінця вересня в області реєструється епідемічний підйом захворюваності на
кір. З 20.09.2017 по 13.11.2017 зареєстровано 53 випадки. Захворюваність
зареєстрована в м. Запоріжжі і Запорізькому районі. Із 41 випадку по м.
Запоріжжя, 28 зареєстровані серед ромського населення, які проживають в
Шевченківському районі. В Запорізькому районі випадки зареєстровані в смт.
Кушугум, Малокатеринівка, Балабіно.
З метою стабілізації епідситуації проводяться відповідні профілактичні та
протиепідемічні заходи, в т.ч. проводиться вакцинація проти кору всіх дітей до
18 років, які підлягають на щеплення.
Відділ організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізький обласний
лабораторний центр МОЗ України» 13/11/2017 13:02 |